kuchnia włoska Kraków rynek

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, lecz także przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i piękne zabytki – to również sztuka kulinarna i regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

kuchnia polska Kraków rynek

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły niejednokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wybornych regionalnych składników – turyści zwykle wypatrują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, jaki można traktować jako deserowy przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, chociaż również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kontakt/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy szukają innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą których mogą o dużo lepiej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.