Kiedy myślimy o włoskim jedzeniu, natychmiastowo myślimy o pizzy i makaronach. Jako cudzoziemiec podróżujący we Włoszech, zawsze twierdzimy, że pizza oraz makaron to dania, których trzeba spróbować, ale czy jest jeszcze jakieś inne danie włoskie, jakie warto polecić, aby w rzeczywistości zrozumieć….
O co chodzi w kuchni włoskiej oraz co jada autentyczny Włoch?
Odważnie należałoby starać się w pełni zaznajomić kuchnię włoską, nie zapominając o makaronach i pizze. Włochy to tyci kraj na mapie, jakkolwiek jego regionalne potrawy są zróżnicowane oraz ogromnie terytorialne. Inne specjały włoskie, które zapewniają jaśniejsze pojęcie na temat oryginalnej i autentycznej sztuki kuchni włoskiej, powinny zawierać też liczne przybrzeżne przetwory z owoców morza.
Włoska restauracja przy Rynku
• Kuchnia włoska w kolosalnej mierze polega na świeżych, sezonowych produktach i znajduje odzwierciedlenie w ważnym menu warzywnym „contorno”, jakie zawsze zaopatruje białko entrée w typowym włoskim posiłku, zarówno domowej roboty, jak i serwowanym w restauracji.
• Potrawy uniwersalnie powiązane z kuchnią włoską za granicą są ewolucją tych starych przygotowań lokalnych. Pozostały one przystosowane do historii przez włoskich imigrantów, którzy pod koniec wieku przywieźli ze sobą przestarzałe przepisy kulinarne szablonowe dla ich ojczyzny i dostosowali je do innowacyjnych składników lokalnych oraz w odpowiedzi na „nowe” podniebienia.
Co jeszcze należałoby zapamiętać o prawdziwie włoskiej kuchni?
Kuchnia włoska nie dotyczy zaledwie czosnku i oregano. Włoska sztuka gotowania – również fachowa, jak i domowa – to zróżnicowana, wyrafinowana i złożona forma ich dostatniej i wielopłaszczyznowej kultury.
Jak samodzielnie przekonać się w pełni o włoskim menu?
Wielu wędrowców opiera się na przewodnikach oraz hotelowym konsjerze w wyborze restauracji, jednak nie jest tajemnicą, że to pytając miejscowych mieszkańców wolno odszukać się w bardzo dobrych punktach gastronomicznych. Jeszcze lepiej – by w istocie poczuć jak jada prawdziwy Włoch najporządniej byłoby spróbować „wkręcić” się na autentyczny włoski obiad, w jednej z regionalnych willi